Eclipse IDE üzerinde Robot Framework Kurulumu

Merhabalarr,

Robot Framework için IDE olarak birçok farklı araç kullanılmaktadır. Ben bu yazımda Eclipse IDE'yi kurulum için seçiyorum. Ben Windows işletim sistemi kullandığım için Windows'a göre güncel haliyle Eclipse üzerinde Red Robot Framework yükleme nasıl yapabiliriz göstereceğim. 

Robot Framework  nedir dersek, en basit haliyle yazılımda test otomasyonu için pratik test senaryoları yazdığımız ve testleri manuel yapmaktan çıkartıp otomatikleştirmemizi sağlayan bir araç. Python tabanlıdır, bu nedenle bilgisayarınızda Python kurulu olmalıdır. 

Python Kurulumu

Aşağıdaki adresten python kurulumunu bilgisayarınıza yapabilirsiniz. Şuanda en güncel Python 3.11.1 versiyonu olduğu için ben bilgisayarıma bu versiyonu kurdum. Farklı bir versiyonu kurmak istiyorsanız güncel sürümden önceki sürümlerde sayfada yer almakta. Eğer işletim sisteminiz Windows değil de MAC ya da Linux ise sayfada belirtildiği gibi ilgili işletim sistemi için olan dosyayı indirebilirsiniz.

https://www.python.org/downloads/


Python'ı bilgisayarınıza kurduktan sonra CMD ekranına girip "python --version" yazdığınızda yüklemiş olduğunuz python versiyonu ekrana gelmelidir. 


İşletim Sistemine Robot Framework Kurulumu

Python kurulumu tamamlandıktan sonra işletim sistemine Robot Framework kuruyoruz. Bunun için CMD ekranına "pip install robotframework" yazmanız yeterlidir.  Saniyeler içerisinde kurulum tamamlanacaktır. 

Robot Framework son versiyonuna ulaşmak için CMD ekranında "pip install -- upgrade robotframework" yazabilirsiniz. 

Yüklediğiniz robot frameworkün versiyonunu görmek için "robot --version" yazabilirsiniz.

Yüklenip yüklenmediğini kontrol etmek için "pip list" komutu ile bakabilirsiniz.

ECLIPSE IDE için Java Kurulumu

Eclipse için öncelikle Java'yı kurmamız gerekiyor.  Java'yı aşağıdaki linkten indirip kurulumunu yapabilirsiniz. Linux, MacOS ve Windows için olacak şekilde işletim sisteminize uygun olan dosyayı indirebilirsiniz.

https://www.oracle.com/java/technologies/downloads/


Java kurulumundan sonra CMD ekranı üzerinden "java -version" komutuyla yüklenip yüklenmediğini ve yüklü olan versiyonu kontrol edebilirsiniz.

ECLIPSE IDE Kurulumu

Eclipse'i bilgisayarınıza aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.

https://www.eclipse.org/downloads/


Bilgisayara inen exe dosyası açılır ve aşağıdaki Eclipse IDE for Java Developers tıklanır.


Java 17+ VM alanına bir önceki adımda yüklediğiniz Java dosyasının pathini belirtin. Install bastıktan sonra kurulumu yapacak ve ekrana Launch butonu gelecek. Launc'a basarak Eclipse IDE içine girin.



Eclipse ekranında ilk olarak Welcome ekranı görünecektir. Bu ekranda RED- Robot Framework Editor görmeyeceksiniz. Sol üstteki Welcome X'e basarak Welcome ekranını kapatabilirsiniz. 

Sol üstte File, Edit, Navigate gibi alanlar yer almakta. Robot editürünün yüklü olup olmadığını kontrol etmek için sırasıyla Window > Perspective > Open Perspective > Other  basın ve gelen ekranda Robot yazısı olmamalıdır.  
İnternetteki Eclipse üzerinde Robot editürü kurma üzerine olan anlatımlarda ve Youtube'da Help > Eclipse Marketplace > Search: Red yazınca robot editörü ekrana gelmekte ve Install diyip direkt kurulumunu yapabilmektesiniz. Ancak şuanda Marketplace üzerinde Red Robot Editörü hazır olarak gelmemekte.  

Red Robot Framework Kurulumu

Aşağıdaki linke tıkladığüınızda Red- Robot Editörü için GitHub üzerinde sayfa gelecektir. Bu sayfada ilgili issueleri, Red için en son release gibi dosyaları görebilirsiniz.

https://github.com/nokia/RED

Eğer Marketplace üzerinde Red- Robot Editor görünmemekteyse Eclipse sol üstten Help > Install New Software diyerek yazılım yükleme alanına giriniz. Aşağıdaki ekran karşınıza çıkacaktır, burada Add butonuna tıklayın.








Gelecek ekranda Location alanına http://master.dl.sourceforge.net/project/red-robot-editor/repository ekleyin ve Add basın.


Ekranda Robot Framework IDE gelmelidir. Yanındaki kutuya tik koyarak aşağıdaki Next butonuna tıklayın. Next ile adımları takip ederek en son Finish diyerek kurulumu tamamlayın. 



 


Siz Finish dediğinizde arka tarafta henüz tam olarak yüklenmemiş olacak. Bu nedenle Finish'ten sonra direkt Perspectice olarak bakarsanız göremeyebilirsiniz. Birkaç dakika içerisinde ekrana yeni yazılımların yüklenmesi için Eclipse'in Restart edilmesi gerektiği üzerine bir ekran gelecek. Restart butonuna bastığınızda Eclipse IDE restart edilecek olup tekrar açıldığında Welcome ekranında RED- Robot Editor göreceksiniz.




Window > Perspective > Open Perspective >Other sırasıyla ilerleyerek kontrol ettiğinizde  Robot yazısını göreceksiniz. 






Eclipse üzerinde başarıyla Robot Framework kurulumunu tamamladınız.  Güzel projelerde kullanmanız dileğiyle 😄


Hoşçakalınnn ✋


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İstanbulluya En Yakın Tatil Cenneti : AĞVA

Benim Küçük Karadeniz'im : Bolu