İstanbulluya En Yakın Tatil Cenneti : AĞVA

İstanbul'da yaşayalım ya da yaşamayalım, hepimizi resimleriyle etkileyen bir yer. Eminim ki benim gibi Ağva'ya gitmek için can atanlardansındır. Özellikle son birkaç yıldır Ağva'nın çok fazla reklamı yapılıyor dizilerde, filmlerde. Bu nedenle de gidilmesi gereken yerler arasında yerini aldı bile çoktan çoğu kişi tarafından.

Herkes Ağva diyip duruyor da nerede burası, bu kadar cazip kılan özelliği ne! Eskiden aileler kız çocuklarına sel bölgesi, değersiz topraklar diye bedavaya veriyormuş burayı (tabii nereden bilecekler şimdilerde bu kadar değerleneceğini).  Bir sürüüü uygarlık yaşamış bizim bu cennetimizde; Hititler mi dersiniz, Bizans mı Osmanlı mı!Aklınıza gelebilecek tarihte büyük rol oynamış uygarlıkların yaşam yerlerinden birisi olmuş.

Bu güzel yerin ismi nerden geliyor peki? Ağva demek, 'iki dere arasına kurulmuş köy' demek. Şile ilçesine bağlı bu tatil beldesinin ismindeki dereler doğusundaki Yeşilçay ve batısındaki Göksu Nehri oluyor. Yeşilçay, Karadeniz'e dökülüyor ve daha çok balıkçı teknelerinin olduğu nehir. Göksu Nehri'nin Karadeniz'e döküldüğü yerde kumsal var.




Nasıl Ulaşabilirim?

Öncelikle özel araçla mı gideceksin yoksa otobüsle mi? Eğer özel araçla gideceksen Ümraniye-Şile yolunu takip et ve Şile'ye ulaştıktan sonra Ağva'ya giden sahil yolunu takip ederek ulaşabilirsin.

Peki benim gibi özel aracı olmayıp otobüse medet umanlarrr! Eğer sen de bu kişilerdensen incelemen gereken yer burası. Hiç korkma! İstanbul Büyükşehir Belediyesi sağolsun, Ağva'ya otobüs var. Üstelik paso da kullanabiliyorsun ama karşında İETT otobüslerinden bekleme, yolcu otobüsleriyle gidiliyor. Bana sorarsan eğer işini garantiye al ve git bilet al. Çünkü eğer otobüs dolu olursa paso basmış da olsan biletli yolcu gelip yerinden kaldırır seni ve 3-4 saatlik yolu ayakta gidersin. Bilet fiyatı 2015 yılında öğrenci için 9 TL, tam için 15 TL idi (yanlış da hatırlıyor olabilirim). 139, 139a numaralı otobüsler Üsküdar'dan kalkıp Şile, daha sonra da Ağva'ya ulaşıyor. Ağva'da merkezde bırakıyor ve benim gördüğüm kadarıyla Şile köylerindeki yaşlılar falan da bindiği için bu otobüse tam bir durağı yok köylerde istediğin yerde duruyordu (tabi o kişilerin arkasından şoför bayağı bir laf söylüyor). Aşağıdaki haritada da gördüğün gibi bu otobüs durağına Üsküdar Marmaray veya vapur iskelesinde indikten sonra Kız Kulesi'ne doğru yürüyerek karşında Şemsi Paşa Camii'yi gördüğün yerde sol tarafa kavşaktan girdiğinde ulaşabiliyorsun. Birkaç dakikada varabilirsin otobüslere çok yakın. İETT'nin kendi sitesinden otobüs güzergahına, saatlerine bakabilirsin. Aynı zamanda  http://www.sileagvaotobusleri.net/hareket-saatleri sitesinden kalkış saatlerine bakabilirsin.


Nereleri Gezebilirim? Neleri Yiyebilirim?

Ağva'da gezilecek yer çokkkk! Önemli olan aracın olması maalesef. Çarşıdan Kilimli Koyu'na taksici 20 TL 'ye götürdü ve Hacıllı Şelalesi'ne 50 TL 'ye götürürüm dedi. Bir de geliş yol parasını katın hesaba, çok pahalı değil mi! Bisiklet ile de gidebilirsiniz tabiki ama yorucu olabilir bu yolculuk sizin için.

> Kilimli Koyu : Ağva'nın meşhur resimlerine baktığınızda en çok dikkat çekenlerden birinin Kilimli Koyu olduğunu hemen farkedersiniz. O kadar güzel bir yer ki! Aşık olacaksınız ve saatlerce oradan ayrılmak istemeyeceksiniz. Bu güzelim manzarada vaktin nasıl geçtiğini anlamayacaksınız emin olun. Karnınız mı acıktı ya da manzaraya karşı bir çay içeyim mi dediniz hoppp Kilimli Restaurant karşınızda. Koyun en güzel tepesine konmuş, sizleri bekliyor. Sağı manzara, solu manzara. Nereye oturacağınıza karar veremiyorsunuz. Aynı zamanda Kilimli Koyu'ndaki deniz o kadar temiz ki denize hayran kalıp içine atlamamak için kendinizi tutmak çok zor.

Kilimli Koyu

> Göksu Nehri : Aşıkların sandallarla gezdiği masalsı nehir <3 . Filmlerde izlediğimizde sevgililerin sandalın ya da deniz bisikletinin içinde nehri gezdiği sahneler var ya işte orası, burası. Sağlı sollu nehrin etrafını oteller, restoranlar sarmış durumda çoğunlukla. Bu otellerde konaklamak gecesi için  çift kişilik odada en az 300-400 TL' yi gözden çıkarmak demek. Çarşıdaki oteller, pansiyonlar daha ucuz (benden duymadınız ;) ). Nehir çarşıya çok yakın taksiyle birkaç dakikada varabilirsiniz, bisikletle ya da yürüyerek de kısa sürede ulaşabilirsiniz. Nehir etrafındaki cafe ve restoranlar da oteller gibi pahalı (Kilimli Restoran'daki fiyatlar daha uygundu). Şunu söylemeden geçemeyeceğim; bazı deniz bisikleti kiralayan kişiler " Filmlerde oluyor o, burada normalde sandal yok " diyor, inanmayın buna. Sandal var ve deniz bisikletiyle aynı fiyatta kirası.


> Hacıllı Köyü (Onbir Göller Vadisi ve Kurudere Şelalesi) : Ağva'nın en dikkat çeken doğal güzelliklerinden biri kuşkusuz ki burası. Köye vardıktan sonra şelaleye varabilmek için biraz yürümeniz gerekecek. Vadiden yürürken yeri gelecek nehre gireceksiniz yeri gelecek taşların üstünden gideceksiniz. Paçalarınızı sıyırın ve başlayın yolculuğa derim. Islanmak da harika :) Şelaleye vardığınızda isterseniz yüzün, isterseniz piknik yapın, isterseniz de oturun o anın tadını çıkarın sadece. Kampçı arkadaşlar, burada kamp yapabilirsiniz ayrıca. Ben de çadırımı alıp kampa gelmeyi düşünüyorum valla ne yalan söyleyim ;).


Ağva'da gezilecek yer daha çok var, Kadırga Koyu mu dersiniz, Gürlek Mağarası mı yoksa çevre köylerdeki koylar mı. Her gelen hayran buraya. Ama lütfennnnn çevremizi temiz tutalım. Geliyorsunuz geziyorsunuz ama etrafa yediğiniz, içtiğiniz şeyleri atıyorsunuz. Geldiğinizde vayy be ne kadar harika bir yer diyebiliyorsanız bir daha ki gelişinizde de diyebilin bunu ya da gelmeseniz bile başkalarının da aynı hayranlıkla bakmasına izin verin. Zor bir şey değil elinizdeki çöpleri etrafa atmamak. O kadar pislik vardı ki etrafta şok oldum resmen, elimizden geldiğince ben erkek arkadaşımla topladım ama ne kadarını toplayabiliriz ki! 

Başka bir gezi yazısında görüşmek üzereeee :). Ağva hakkında merak ettiklerinizi sorabilirsiniz, hiç çekinmeyin ;).

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Benim Küçük Karadeniz'im : Bolu