Üniversite Öğrencisinin Sancılı Rüyası : Bitirme Tezi

Uzun bir aradan sonra blog yazılarıma devam edebiliyorum arkadaşlar. Dördüncü sınıf olmam ve kurslar, tez, sınavlardan dolayı kaç aydır hiç giremedim bloga. Amaaa okul bittiğine göre artık yazabilirim yazılarımı :))).
Bu kadar uğraşmışken uzun bir aradan sonraki ilk yazımda bitirme tezinden bahsetmek istiyorum. Daha doğrusu tez konum değil tez nasıl yazılır gibi ufak tefek birkaç şeyden. Öncelikle her üniversitenin kendine göre bir taslağı var, poster şu şekilde olacak, tez bu şekilde olacak diye. O taslağa zaten bakmalısınız ve ona göre yapmalısınız yoksa düzeltmeye verilir teziniz hadi bakalım uğraş bi dahaa :( . Bunun olmaması için peki nelere dikkat etmeliyiz? Öncelikle bizim okuldaki gibi tez öncesinde Tasarım Projesi tarzı bir dersiniz varsa bu dersinizde yaptığınız projenin raporunu yazarken okulunuzun tez formatında  yazarsanız eliniz alışmış olur ve tezini hazırlarken yazım konusunda sıkıntı çekmezsiniz. Ben proje dersimin raporunu (rapor deyip geçmemek lazım, tez gibi giriş, analiz, sonuç tarzı kısımları istiyor YTÜ EHM hocaları) hazırlarken okulun tez formatında yazdım ve emin olun tezi yazarken o kadar hızlı sürdü ki yazmam.
Öncelikle tezinizi yazarken afilli yazı tiplerinden uzak durun; Arial, Times New Roman gibi yazı tipleri işinizi görecektir.Teze koyduğunuz her resim, tablo, denklemin bir numarası olmalı. Aşağıda gösterdiğim benim tezimden birkaç resim. Bir resim koyduğunuzda tezinize , resmin altına Şekil 2.1 ,Şekil 2.2 , Şekil 3.5 şeklinde yazarsınız. Bazı okullarda Şekil (2.1) ve türevleri şeklinde de olabilir. Tablo koyduğunuzda tablonun altına değil genelde üstüne yazarsınız o tablonun neyle ilgili olduğunu, denklemlerde ise denklemin en sağına (3.1) şeklinde yazarsınız. Bu ifadelerdeki sayıların ilki kaç numaralı ana başlık altındaysanız onu gösterirken ikincisi ise o başlık altında ondan eklemeye devam ettikçe artar 2.1, 2.2,..., 2.9, 2.10,... şeklinde. Yeni ana başlığa geçtiğinizde ise kaldığınız yerden devam etmeyeceksiniz, o başlığın numarasına göre devam edeceksiniz.  Örneğin; benim tezimde ilk kısım giriş (1.GİRİŞ), ikinci kısım besleme anteni (2.BESLEME ANTENİ), üçüncü kısım lens antenler (3.LENS ANTENLER) şeklinde. Ben besleme anteni başlığının altında yazdığım yazılarda Şekil 2.1, Şekil 2.2 şeklinde resimleri koyacakken lens antenler konusuna girdiğimde Şekil 3.1, Şekil 3.2 şeklinde devam edecektir. Tablo ve denklemler için de aynısı geçerli. Bu arada (aşağıdaki resme istinaden) yazınızın içinde "Şekil 2.1' de mikroşerit besleme anteninin görünümü verilmiştir. Şekle göre  L, yamanın uzunluğunu,.... göstermektedir." şeklinde o tablo, resim ya da denklem ile ilgili açıklamanızı yazmayı unutmayın!



Sonuçlar ve Öneriler kısmında 'yaptığınız çalışma sonucunda neler elde ettiniz, analiz sonuçlarınıza göre yorumlamanız nasıl, neler yapamadınız ve yapılması gerekiyor' gibi şeyleri yazmalısınız. Kaynakça kısmında ise sırasıyla belirttiğiniz kaynakları tez içerisinde de aynı şekilde yazınız. Yani kaynakçada [1] 'de Ayşe'nin tezi yazıyor, [10]' da Veli'nin tezi yazıyorsa siz gidip daha giriş kısmında [1]' den değil de [10]' dan başlamayın. Elbette ileri ki kısımlarda [1]' i kaynak olarak verebilirsiniz, ancak başlangıç olarak aritmetik sırayla gitmesi gerekiyor. Ek olarak o yazıyı aldığınız yeri kaynak olarak yazarken tam olarak aldığınız yer neresiyse onun bitişine kaynakçada belirttiğiniz numarayı yazarak o metni sonlandırınız, her cümlenin sonuna kaynak numarasını yazarak değil. Örneğin; "Lens antenin merkezi ile odağı üst üste olduğundan gelen her açı yüzey normali üzerinden gelecek ve kırılmadan ilerleyecektir. Bu durumdan dolayı yarıküresel lens antenler düzlem kısmından uzatılarak kullanılır. Bu sayede odak noktasında bulunan besleme anteninden gelen dalgaların yüzey normaline yaklaşarak paralel ilerlemesi sağlanır [6]."
Tezinizin sonuna özgeçmiş ekleyebilirsiniz. Bu konuda zorunlu değilsiniz ancak o tezi inceleyen kişi tezinizi beğenip size ulaşmak isteyebilir mesela. Burada yazacağınız özgeçmiş, iş başvurularına hazırladığınız özgeçmiş gibi her şeyi içermesine gerek yok, sade olsa yeter . Benim tez sonunda yazdığım özgeçmiş şu şekilde:
Tez ile ilgili benden bu kadar. Bunlar dışında herhangi bir sorunuz olduğunda bana hiç çekinmeden ulaşabilirsiniz. Şimdiden kolay gelsin ;).

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İstanbulluya En Yakın Tatil Cenneti : AĞVA

Benim Küçük Karadeniz'im : Bolu