Ahhh Datça, canım Datça
O kadar uzun süredir iş hayatından dolayı doya doya gezemiyorum ki ! Gitmek istediğim, görmek istediğim o kadar çok yer varken oysa... Özellikle hepimizin uğraştığı bu Pandemi süreci biraz daha düşünmemi sağladı ve bu yıl Temmuz'dan beri başladım tekrar gezmelere ben de 😀
2020 Kurban Bayramı'nda evde tek oturmaktansa Bla Bla'dan araç ayarlayarak gittim Marmaris'e. Bir anda gittim ama. Çarşamba günü öğleden sonra ayarladım aracı ve işten eve geldim, bir saat içinde çıktım yola. Plansız yapılan gezilere daha bir bitiyorum gerçekten, çok daha güzel oluyor plansız her şey 😍. Peki ne yaptım, nerede kaldım, nerelere gittim? Korona durumlarından dolayı daha az kalabalık olacağı düşüncesiyle Datça taraflarındaydım. Özel araçla gezmediğim için minibüsle , otobüsle nasıl gidebilirsiniz bunları anlatacağım ben size 😇
Marmaris otogardan Fethiye'ye, Akyaka'ya, Datça'ya, İnbükü'ne, Selimiye'ye, Orhaniye'ye minibüsler var. Otogara giderek direkt otogardan binebilirsiniz. Ben Datça'ya gittiğim için Datça minibüsü hakkında bilgi vereyim. Kentkart alarak her minibüste ve otobüste bu kartı kullanabilirsiniz. Direkt para vermekten birkaç TL daha ucuza geliyor ödemeniz de. Direkt ücret verdiğinizde Marmaris otogar'dan Datça otogar 20 TL kişi başı ve 1 saat 15 dk sürüyor toplamda yol. Knidos, Palamutbükü, Hayıtbükü, Ovabükü gibi yerlere gitmek için Datça'dan tekrar minibüslere binmeniz gerekiyor. Aşağıda 2020 tarifesine göre minibüs saatlerinin resimlerini paylaşıyorum 😊
Arefe günü: Palamutbükü - Akvaryum Koyu (Kesinlikle gidin, kamp yapın, yüzün)
Bayramın 1. günü: Kargı Koyu (Güzel ama Akvaryum kadar beğenmedim)
Bayramın 2. günü: Palamutbükü - Akvaryum Koyu
Bayramın 3. günü: Akyaka ( Anlatmaya gerek yok, biliyorsunuz :) )
Bu noktalar dışında Ovabükü sahilinin son noktalarında, Kurubük koyunun her yerinde ve Gıynap Koyu'nda ücretsiz olarak kamp yapabiliyorsunuz gidip gördüğüm kadarıyla. Hayıtbükü'nde yapılabiliyor diye görmüştüm ama görmediğim için canlı canlı bir şey diyemem. Gıynap Koyu için şunu belirteyim: Aracınızı bayağı yukarıda bırakıyorsunuz ve 10 dakikalık bir iniş bekliyor sizi. WC, duş, işletme vs. yok. Knidos'a çok yakın burası. Aslında 3. günü Gıynap'ta kalacaktım ancak bayırı inmekten ziyade dönüş gözümde büyüdü ve ben de saat geç olacağı için en yakın Palamutbükü diye oraya dönüş yaptım tekrardan.
En sevdiğim : Palamutbükü - Akvaryum Koyu
Datça'dan Palamutbükü'ne minibüsle 10 TL'ye 40 dakikada varıyorsunuz. Palamutbükü'nde otel, cafe, restoran,beach, Şok,A101 gibi marketler, tekel yani kısacası ne ararsanız var, sıkıntı yaşamazsınız. Palamutbükü plajının son taraflarında ya da Akvaryum Plajı'nda kamp yapabilirsiniz. Jandarma akşamları dolaşıyor 'Kamp yasaktır' şeklinde uyarıda bulunuyor ancak sorun olmuyor. Akvaryum plajı Palamutbükü'ne 10 dk kadar yürüme mesafesinde ve plaja sıfır olarak ya da yukarıda ağaçlık alanda kamp yapabiliyorsunuz. Burası bayağı kalabalıktı çadır kuranlar açısından. Kumsal çakıl-kum karışımı, ancak çıplak ayakla yürürken bile acıtmıyor o taşlar. Ve sırf ince kum olmasındansa bence çok daha güzel 😍 Denizde dalga çok az ve deniz cam gibiiiii , o kadar temiz ki su. Allahım tekrar ışınlanmak istiyorum buraya 😍 Benim en sevdiğim plaj burasıydı. Duş, wc, market vs. ihtiyaçlar için 10 dakikalık bir yürüyüşle Palamutbükü'ne gidebilirsiniz. WC için belediyenin tuvaletleri var çocuk parkının yanında ve temizler. Duş içinse Palamutbükü sahil hizasındaki beachlerin duş alanlarını kullanabilirsiniz. Ama ya yakalanmayacaksınız ya da ücretini vereceksiniz 😇
Dağların arasında: Kargı Koyu
Kargı'ya Datça'dan yukarıda belirttiğim Özbel-Kargı minibüsleri dışında 2 numaralı otobüslerle de gidebilirsiniz. Palamutbükü'ne nazaran Kargı, çok daha yakın. 5-10 dakikalık bir sürede Kargı'ya rahatlıkla varırsınız. Kargı'da bakkal, market vs. yok ancak beach restoran ve otel var. WC, duş için beach restoranları kullanabilirsiniz, hiçbir şey demediler. Buradan kendilerine çokkk teşekkür ediyorum 💗. Kargı'ya indiğinizde koyun en başında çadırınızı kurabilirsiniz ancak akşam 8-sabah 8 arası maalesef sadece ve 15 TL çadır başına istedi oradaki biri. Ücretsiz olaraksa koyun en sonunda yapabiliyorsunuz kampınızı. Sahil kısmına sıfır olarak 24 saat açık şekilde yapabilirsiniz. Koyun sonuna gittiğinizde restoranı geçince otopark gibi bir alan var , park alanında kaldırıyorlar çadırları haberiniz olsun.
Yaaa orada Niyazi amca vardı. Yaşlı göbekli bir amca. Bir sürü kedisi ve ördeği var. O kadar tatlı, sıcakkanlı biri ki 😍 Gittiğinizde kendisiyle muhabbet etmeden dönmeyin derim. Kendisine tost yaparken bana da ikram etti, akşam hatta beraber yemek yedik, oturduk saatlerce. Gençlik fotoğraflarını gösterdi, gençliğinde tam bir Tarık Akan'mış bu arada.
Kargı'nın yakınlarında da Akvaryum Koyu varmış ve ücretsiz kamp atabiliyormuşsunuz burada da. Ancak Kargı'dan çantayla yaklaşık yarım saatlik bir yürüyüş yapmanız gerekmekte. Araçla gidiş yok.
İnanılmaz derecede arı var bu koyda. Denizi Palamutbükü gibi cam gibi ancak ben denizin tabanını hiç sevemedim. Sanki inşaat molozlarını ya da kaya parçalarını dökmüşler gibi. Deniz ayakkabınız yoksa ayağınızı çok acıtacaktır o taşlar. Plaj terliğimi yırttı baya baya 😔 . Denizi de Palamutbükü'ne göre dalgalı. Yine balıklar var her tarafta, balıklarla yüzebiliyorsunuz. Şnorkelle gelip bakanların dediklerine göre ahtapot da varmış.
Buzzzz gibi : Akyaka
Marmaris'ten Akyaka'ya ben araçla gittim, o nedenle yol kaç dakika sürüyor ve kaç TL minibüs ücreti bilemiyorum. Akyaka küçük bir yer ve otel, günlük kiralık daire, restoran, bar, beach her şey var.
Akyaka'da Azmak'ta yüzdümmmmm🙌 Allahımmmm , eğer o nehre girip yüzmeden dönsem gerçekten üzülürdüm. Ne kadar soğuk olduğunu unutun, bu deneyimi yaşamadan kesinlikle dönmeyinn. Şiddetle tavsiye ediyorum.
Ve o en meşhur soru : Azmak'ta kamp yapabilir miyiz? Eskiden sorunsuz yapabiliyormuşsunuz ancak son durumda cezayı yersiniz maalesef. Oradaki çadırlı birine sorup güncel öğrendiğim bilgiye göre akşam 10 gibi gelip jandarma uyarıyormuş kaldırın çadırları diye, sonra gece geliyor ve kaldırmayanlara para cezası kesiyormuş (az da değil 392 TL 😞 ) , Sabah tekrar gelip kaldırtıyormuş. Eğer gece 1-2 gibi gelip çadırı kurarsanız sabah da kaldırırsanız erkenden sıkıntı yaşamazsınız. Ama çadırınız uzun uzun dursun istiyorsanız bu sefer Azmak turu için olan teknelerin oradaki köprüden geçip ilerlediğinizde denize sıfır alanı göreceksiniz, burada çadır atanlar var bir sürü. Ücretsiz olarak Akyaka'da bu sahil kesiminde çadırınızı kurabilirsiniz. Yalnız kesinlikle yanınızda sinek kovucu sprey olsun. O nasıl bir ısırmaktır!! Ben çadır kurmadığım ve sadece çadır alanını görmek için gittiğim halde bile o birkaç dakikada deli gibi ısırdılar her yerden sinekler.
Azmak çok güzel ama deniz hiç güzel değil, rezalet resmen. Akyaka'nın denizi, Azmak'tan gelen bitkiler, insanların çöpleri vs. nedeniyle çok pis görünüyor ve bayağı dalgalı.
Akyaka'da geceleri mehtap turları adı altında tekne turları düzenleyen tur şirketleri var. 50, 60,75 TL civarlarında kişi başı. Gece 00:00 ile 05:00 arasında bir koya götürüyorlar. Fethiye'deki tekneler kadar büyük değil tekneler. Ancak gece hiç denize girmediyseniz tavsiye ederim. Denize ilk defa gece girdim ve harika bir şey . Yanınızdan balıklar hoplaya hoplaya ilerliyorlar ve suyun sıcaklığı ise gündüze göre çok daha fazla sıcakkk. Kıyılara çok yanaşmayın ama kayaların arasında deniz kestaneleri var. Her yerinize diken batar 😇
Lütfen ama lütfennnn doğayı temiz tutalım. Ufacık bir çöpümüz bile olsa atmayalım yerlere. Bunun gibi nice güzelliklerimize bizler sahip çıkmazsak kim sahip çıkar 😇
Bol eğlenceli kamplar, geziler diliyorum hepiciğinize 😍
Yorumlar
Yorum Gönder